Hogyan tisztítsuk szemüvegünket

Hogyan tisztítsuk szemüvegünket?

A szemüveglencsék könnyen szennyeződnek

Akár folyamatos, akár időszakos használatra van szükség, szemüvegünk számos külső környezeti hatásnak van kitéve. Testünkön viseljük, ahol a bőrünkről szennyeződés éri, így óvatos használat mellett is naponta többször tapasztalhatjuk, hogy a szemüveglencsék bezsírosodnak.

Üveg vagy műanyag szemüveglencse

Régebben, amikor üvegből készült lencsék kerültek a szemüvegkeretbe, gyors és egyszerű volt a textil- vagy vászonanyagokkal való tisztítás, valamint nagyon kedvelt és elterjedt volt a szarvasbőr használata is. A szemüveglencse kemény, karcoknak is ellenálló felületét eredményesen meg lehetett tisztítani velük akár szárazon is, nedvesítés nélkül.

Napjainkban már felületkezelt (tükröződéscsökkentő réteg, antireflex-bevonat, felületkeményítés, keménylakk-bevonat stb.) műanyag lencséket használunk látásunk korrigálására. A műanyag lencsének számos előnye van, mint például a könnyű súly (amely magas dioptriánál jelentős könnyebbséget jelent) és a rugalmasság (amelynek köszönhetően nagyobb fizikai behatás ellenére sem törik el a lencse, főleg nem szilánkosan, ha esetleg mégis, akkor pedig nagy darabokban, ezzel elkerülve a sérülést). Hátránya viszont, hogy nehezebb tisztítani, mint az üveglencsét.

Szemüvegtisztítási lehetőségek

  • Speciális szemüvegtisztító-szettel, sprayvel és mikroszálas kendővel kiváló eredményt érhetünk el. Fontos a nedves tisztítás. Ha szárazon, csak a mikroszálas kendőt használjuk, akkor azt a szennyeződést, amit le szeretnénk törölni, bele tudjuk karcolni a lencsébe.
  • Érdemes nedvesített, egyszer használatos kendőt is magunknál tartani, így út közben is biztosítva van a tisztítás lehetősége.

A tisztítófolyadéknak és a nedvesített kendőnek is alkoholmentesnek kell lennie. Az alkohol amellett, hogy hamar elillan a lencsékről, kiszárítja a bevonatokat, ezzel károsítva és megbontva a felületkezelést.

Tisztítási technika

A szemüvegünk mindkét lencséjének négy felületét fújjuk be a tisztítófolyadékkal és töröljük szárazra. Ne csak az átlátszó felületeket, a lencséket tisztítsuk meg: a keretre, a papucsokra és a szárra is figyeljünk, mert az apró résekbe is beleülhet a szennyeződés és hosszú távon elhanyagolt és ápolatlan látványt okoz.

Kérjük optikusunk segítségét, és időnként cseréltessünk papucsot, illetve tisztíttassuk meg ultrahangos tisztítóval szemüvegünket!

Érdekli a termék?

Adja meg adatait, hogy kollégáink felvehessék Önnel a kapcsolatot, majd a kiválasztott kerettel elkészülhessen szemüvege!

close-link