Hogyan tisztítsuk szemüvegünket

Medicover Optika

FashionHogyan tisztítsuk szemüvegünket?
Hogyan tisztítsuk szemüvegünket

Hogyan tisztítsuk szemüvegünket?

A szemüveglencsék könnyen szennyeződnek

Akár folyamatos, akár időszakos használatra van szükség, szemüvegünk számos külső környezeti hatásnak van kitéve. Testünkön viseljük, ahol a bőrünkről szennyeződés éri, így óvatos használat mellett is naponta többször tapasztalhatjuk, hogy a szemüveglencsék bezsírosodnak.

Üveg vagy műanyag szemüveglencse

Régebben, amikor üvegből készült lencsék kerültek a szemüvegkeretbe, gyors és egyszerű volt a textil- vagy vászonanyagokkal való tisztítás, valamint nagyon kedvelt és elterjedt volt a szarvasbőr használata is. A szemüveglencse kemény, karcoknak is ellenálló felületét eredményesen meg lehetett tisztítani velük akár szárazon is, nedvesítés nélkül.

Napjainkban már felületkezelt (tükröződéscsökkentő réteg, antireflex-bevonat, felületkeményítés, keménylakk-bevonat stb.) műanyag lencséket használunk látásunk korrigálására. A műanyag lencsének számos előnye van, mint például a könnyű súly (amely magas dioptriánál jelentős könnyebbséget jelent) és a rugalmasság (amelynek köszönhetően nagyobb fizikai behatás ellenére sem törik el a lencse, főleg nem szilánkosan, ha esetleg mégis, akkor pedig nagy darabokban, ezzel elkerülve a sérülést). Hátránya viszont, hogy nehezebb tisztítani, mint az üveglencsét.

Szemüvegtisztítási lehetőségek

  • Speciális szemüvegtisztító-szettel, sprayvel és mikroszálas kendővel kiváló eredményt érhetünk el. Fontos a nedves tisztítás. Ha szárazon, csak a mikroszálas kendőt használjuk, akkor azt a szennyeződést, amit le szeretnénk törölni, bele tudjuk karcolni a lencsébe.
  • Érdemes nedvesített, egyszer használatos kendőt is magunknál tartani, így út közben is biztosítva van a tisztítás lehetősége.

A tisztítófolyadéknak és a nedvesített kendőnek is alkoholmentesnek kell lennie. Az alkohol amellett, hogy hamar elillan a lencsékről, kiszárítja a bevonatokat, ezzel károsítva és megbontva a felületkezelést.

Tisztítási technika

A szemüvegünk mindkét lencséjének négy felületét fújjuk be a tisztítófolyadékkal és töröljük szárazra. Ne csak az átlátszó felületeket, a lencséket tisztítsuk meg: a keretre, a papucsokra és a szárra is figyeljünk, mert az apró résekbe is beleülhet a szennyeződés és hosszú távon elhanyagolt és ápolatlan látványt okoz.

Kérjük optikusunk segítségét, és időnként cseréltessünk papucsot, illetve tisztíttassuk meg ultrahangos tisztítóval szemüvegünket!

You can never take too much care over the choice of your sunglasses and jewlery.