Medicover Optika

FashionTévhitek (és cáfolatuk) a kontaktlencse-viseléssel kapcsolatban
blog

Tévhitek (és cáfolatuk) a kontaktlencse-viseléssel kapcsolatban

A kontaktlencse-viselésnek számos előnye van a szemüveghez képest. Legyen szó a kontaktlencse akár alkalomszerű, akár mindennapos használatról: nem párásodik be, nem zavarja a perifériás látást, nem csúszik el, nem izzad alatta a bőr és az orrnyereg számára is kényelmesebb viselet. Két legnagyobb előnye azonban, hogy a kontaktlencse „láthatatlan”, illetve, hogy viselése sportolás közben is lehetséges. Arról nem is beszélve, hogy manapság már rengetegféle színes, illetve mintás kontaktlencse kapható, amivel alkalmanként különlegesebbé tehető megjelenésünk.

Mindezek ellenére a különféle mendemondáknak és rémtörténeteknek köszönhetően még így is sokan ódzkodnak a kontaktlencse-viseléstől. A jó hír az, hogy nincs mitől tartani: világszerte emberek milliói hordanak kontaktlencsét. Aki egyszer rászánja magát, hogy elmenjen egy alkalmassági vizsgálatra, ahol megvizsgálják a szemét és megtanítják a megfelelő kontaktlencse-használatot, az néhány napon, héten belül kitanulja a kontaktlencse-viselet minden csínját-bínját.

Következzen tehát 6 tévhit a kontaktlencse-viseléssel kapcsolatban – és a cáfolatuk is:

„Én nem tudok belenyúlni a szemembe”

Sokan nem mernek hozzáérni a saját szemükhöz. Azonban a szakemberek megtanítják, hogyan kell helyesen betenni, illetve kivenni a kontaktlencsét, ez pedig rövid idő alatt rutinná válik. Az első kontaktlencse-betanítás előtt gyakorolhatunk is kicsit, hogy szemünk hozzászokjon az érintéshez. Alapos kézmosás és kézfertőtlenítés után óvatosan érjünk hozzá szigorúan csak a szemünk fehér részéhez, az ínhártyához, és pár másodpercig tartsuk ott az ujjunkat. Figyelem! A szaruhártyánkhoz, az átlátszó, óraüveg-szerűen az ínhártyába illeszkedő, idegvégződéseket tartalmazó felülethez ne érjünk még, később oda kerül a kontaktlencse.

„A kontaktlencse szemgyulladást okoz”

Néhány egyszerű higiéniás szabály betartásával könnyedén elkerülhető a szemgyulladás kialakulása, pl. kézmosás a lencse berakása és kivétele előtt, jó minőségű kontaktlencse-folyadék, illetve tok használata, az optimális hordási idő betartása, valamint a kontaktlencse éjszakai viseletének szigorú elkerülése.

„A kontaktlencse gyakran kiesik”

Kontaktológus által felírt típusú és görbületű kontaktlencse használata esetén a lencsék tökéletesen illeszkednek a szemgolyóra, így nem tudnak kiesni.

kontaktlencse

„És ha eltűnik a kontaktlencse a szememben?”

A szemeket egy, a szemhéj belső felszínéhez kapcsolódó hártya fedi, mely lezárja a szemgolyók mögött található területet. Ezáltal lehetetlen, hogy a kontaktlencse a szem mögé csússzon. A kontaktlencse esetleges elcsúszása esetén azt a szemész szakorvos vagy optometrista-kontaktológus ki tudja venni.

„Kényelmetlen kontaktlencsét viselni”

Ahogy azt már említettük, szakember által felírt, megfelelő típusú, modern és minőségi anyagokból készült kontaktlencse esetén az ember szinte nem is érzi, hogy kontaktlencsét visel. A kontaktlencse-viseléssel kapcsolatos panaszok hátterében az esetek túlnyomó többségében a szemszárazság áll. Ezt fokozza a száraz levegő (légkondicionáló, fűtés), illetve a monitorhasználat miatti ritkább pislogás.

„Kontaktlencsét hordani luxus”

Ma már mindenki számára elérhető árakon juthatunk kontaktlencséhez.

A fentiek alapján kétségtelen tehát, hogy bár minden kezdet nehéz, hosszú távon mégis megéri kontaktlencsére váltani.

You can never take too much care over the choice of your sunglasses and jewlery.

Érdekli a termék?

Adja meg adatait, hogy kollégáink felvehessék Önnel a kapcsolatot, majd a kiválasztott kerettel elkészülhessen szemüvege!

close-link