monitor előtti munkavégzés

A monitor előtti munkavégzés hatása a látásunkra

Az elmúlt években megsokszorozódott a közelre tekintéssel töltött idő, legyen szó akár a monitor előtti órák számáról, vagy akár a mindennapos mobiltelefon-, táblagép-, e-book-használatról.  Természetesen korábban is ért bennünket ilyen hatás, a mindennapi életünkhöz hozzátartozik, hogy különböző távolságokra nézünk: olvasunk, tanulunk, főzünk, kertészkedünk, vásárolunk, autót vezetünk stb… Minden esetben más-más távolságokról kell éles képet kapnunk, melynek érdekében a szemünk mindent – amit csak tud – megtesz.

Monitor távolsága okozta probléma

A monitor előtti munkavégzés miatt a szemünk bele van kényszerítve egy olyan izommunkába, amivel a közeli távolsághoz való alkalmazkodást biztosítania kell.  6-8 órán át, vagy akár még több ideig élesen kell látnunk azért, hogy a munkánkat el tudjuk végezni. Ez a folyamatos feszített állapot idővel azt eredményezi, hogy a szemünk a nap folyamán már nehezen tud fókuszálni és a nap végére, estére nem lazul el és áll vissza nyugalmi állapotba. Messzire tekintéskor homályosságot okoz akkor is, ha egyébként nem vagyuk rövidlátók (myopiások), korábban nem volt panaszunk távolra nézéskor.

2+1 tipp a látásergonómiáért

Munkaidő alatt is szükségünk van a szemünk pihentetésére. Óránként minimum 5, de, ha van rá lehetőségünk, 8-10 percet tekintsünk távolra. Ne ilyenkor válaszoljunk az üzeneteinkre a telefonunkon és ne ilyenkor kapcsoljunk ki egy kis online játékkal, vagy főzzünk kávét, mert ezekkel a tevékenységekkel is közelre nézünk. Ennek a pihentetésnek azért van jelentősége, hogy ellazuljon a szemünkben lévő kis izom és nyugalmi állapotba kerülhessen közeli inger nélkül.

Míg percenként 15-20 pislogást végzünk átlagosan, addig a monitor előtt eltöltött időben ez lecsökkenhet akár 2-4 alkalomra is. Ezzel a szemünk felszínén nem újul meg a könnyfilm, ami optikai stabilitás csökkenést és diszkomfortérzetet eredményez.

Műkönny használatával gondoskodhatunk a szemfelszín nedvesítéséről. Fontos a rendszeres csepegtetés, nem kell megvárnunk, amíg panaszunk lesz (szúrás, égés, idegentest- vagy fáradtságérzés, könnyezés).

Professzionális ZEISS látásvizsgálat, tanácsadás

Látásvizsgálat során teljes mértékben feltérképezzük a szem fénytörési hibáit. Optometristánkkal  közösen megtalálják azt az egyedi, egyéni személyre szabott megoldást, ami különböző távolságra való éleslátást biztosítja a munkavégzés adta körülményeknek megfelelően. Ahány iroda-, asztalméret, és monitor-, laptoptávolság, illetve kolléga, akikkel kooperálni kell, annyi variáció létezik.

Érdekli a termék?

Adja meg adatait, hogy kollégáink felvehessék Önnel a kapcsolatot, majd a kiválasztott kerettel elkészülhessen szemüvege!

close-link