szemüveg története

Medicover Optika

FashionSzemüveg: Gyógyászati segédeszköz vagy divatcikk?
szemüveg története

Szemüveg: Gyógyászati segédeszköz vagy divatcikk?

Napjainkban hatalmas választék áll rendelkezésünkre mind szemüvegkeretekből, mind pedig szemüveglencsékből, ám az ide vezető út hosszú évszázadokat ölel föl.

A szemüveg története

Az emberiség történelme során mindig is jelen voltak a látással összegfüggő problémák, de ennek korrigálására nem volt megfelelő eszköz és szakértelem. A szemüveg feltalálásának folyamata kísérletezések hosszú sorát igényelte, mire eljutottunk a szemüveg mai formájához.

A 13. század elején Olaszországban készítették el kvarcból és hegyikristályból a szemüveg legősibb elődjét, az úgynevezett olvasókövet, amely egy könyv lapjára helyezve a betűket felnagyította. Ez a találmány hatalmas mérföldkövet jelentett az olvasni tudók számára, ám akkoriban még a dioptria fogalma ismeretlen volt, illetve a szemüveglencsék rögzítése a szem előtt még mindig megoldatlan problémát jelentett.

A szemüveg fejlődésének következő mérföldköve Murano szigetéhez fűződik, melyet akkoriban az üveggyártás központjaként tartottak számon. Itt született meg az első szemüveg, mely két darab domború lencsét tartalmazott. A lencséket egy igencsak kezdetleges keretbe helyezték – két fa karikába, melyhez nyél is csatlakozott – és az orrnyergénél egy szegeccsel kapcsoltak össze.

A későbbiekben a nyelet felváltotta az akkoriban még kezdetleges, de a maihoz már hasonló szemüvegszár, melynek köszönhetően a szemüveg rögzítésre kerülhetett a fejen, valamint a különböző anyagfelhasználások, mint például a szaru, a bőr, a vas vagy az ezüst.

A maihoz hasonló szerkezetű szemüvegek elterjedése a 18. század közepére tehető, ám anatómiai szempontból csak a 20. század elejére érték el tökéletes formájukat.

Ekkoriban a szemüveget viselő emberek csupán a látásuk javítása céljából hordtak szemüveget és nem a divat jelentette számukra az elsődleges szempontot.

A 20. század fordulóján a szemüvegviseléshez való hozzáállás gyökeresen megváltozott: a hírességek stílusa és az olcsóbb anyagok – mint például a műanyag – elérhetősége a szélesebb népesség divatirányzatait befolyásolta és a szemüvegkeret gyártása egy külön iparággá nőtte ki magát.

A szemüvegtrendek folyamatosan változnak

Az optikai üzletek polcain a legújabb irányzatok mellett megfigyelhetőek a klasszikus formák és fazonok, melyek időről időre új anyaghasználattal, színekkel vagy díszítő motívumokkal hirdetik az aktuális szemüvegkeret-divatot.

A mai modern társadalmunkban a szemüvegünk egyértelműen több mint gyógyászati segédeszköz, hiszen az óriási kínálatnak köszönhetően szebbnél szebb és különlegesebb szemüvegkereteken keresztül fejezhetjük ki stílusunkat, vagy akár világnézetünket.

A szemüvegünk az öltözékünk szerves része ugyanúgy, mint például az ékszerek, táskák és egyéb kiegészítők, ezért fontos, hogy ezek összessége harmóniában legyen önmagunkkal!

A Medicover Optikákban több mint 40 világmárka modelljei közül válogathat! Legyen szó optikai keretről, vagy napszemüvegről, szakképzett kollégáink segítenek megtalálni az Ön stílusához és látásigényeihez legmegfelelőbb szemüvegeket!

You can never take too much care over the choice of your sunglasses and jewlery.