szemüveg története

Szemüveg: Gyógyászati segédeszköz vagy divatcikk?

Napjainkban hatalmas választék áll rendelkezésünkre mind szemüvegkeretekből, mind pedig szemüveglencsékből, ám az ide vezető út hosszú évszázadokat ölel föl.

A szemüveg története

Az emberiség történelme során mindig is jelen voltak a látással összegfüggő problémák, de ennek korrigálására nem volt megfelelő eszköz és szakértelem. A szemüveg feltalálásának folyamata kísérletezések hosszú sorát igényelte, mire eljutottunk a szemüveg mai formájához.

A 13. század elején Olaszországban készítették el kvarcból és hegyikristályból a szemüveg legősibb elődjét, az úgynevezett olvasókövet, amely egy könyv lapjára helyezve a betűket felnagyította. Ez a találmány hatalmas mérföldkövet jelentett az olvasni tudók számára, ám akkoriban még a dioptria fogalma ismeretlen volt, illetve a szemüveglencsék rögzítése a szem előtt még mindig megoldatlan problémát jelentett.

A szemüveg fejlődésének következő mérföldköve Murano szigetéhez fűződik, melyet akkoriban az üveggyártás központjaként tartottak számon. Itt született meg az első szemüveg, mely két darab domború lencsét tartalmazott. A lencséket egy igencsak kezdetleges keretbe helyezték – két fa karikába, melyhez nyél is csatlakozott – és az orrnyergénél egy szegeccsel kapcsoltak össze.

A későbbiekben a nyelet felváltotta az akkoriban még kezdetleges, de a maihoz már hasonló szemüvegszár, melynek köszönhetően a szemüveg rögzítésre kerülhetett a fejen, valamint a különböző anyagfelhasználások, mint például a szaru, a bőr, a vas vagy az ezüst.

A maihoz hasonló szerkezetű szemüvegek elterjedése a 18. század közepére tehető, ám anatómiai szempontból csak a 20. század elejére érték el tökéletes formájukat.

Ekkoriban a szemüveget viselő emberek csupán a látásuk javítása céljából hordtak szemüveget és nem a divat jelentette számukra az elsődleges szempontot.

A 20. század fordulóján a szemüvegviseléshez való hozzáállás gyökeresen megváltozott: a hírességek stílusa és az olcsóbb anyagok – mint például a műanyag – elérhetősége a szélesebb népesség divatirányzatait befolyásolta és a szemüvegkeret gyártása egy külön iparággá nőtte ki magát.

A szemüvegtrendek folyamatosan változnak

Az optikai üzletek polcain a legújabb irányzatok mellett megfigyelhetőek a klasszikus formák és fazonok, melyek időről időre új anyaghasználattal, színekkel vagy díszítő motívumokkal hirdetik az aktuális szemüvegkeret-divatot.

A mai modern társadalmunkban a szemüvegünk egyértelműen több mint gyógyászati segédeszköz, hiszen az óriási kínálatnak köszönhetően szebbnél szebb és különlegesebb szemüvegkereteken keresztül fejezhetjük ki stílusunkat, vagy akár világnézetünket.

A szemüvegünk az öltözékünk szerves része ugyanúgy, mint például az ékszerek, táskák és egyéb kiegészítők, ezért fontos, hogy ezek összessége harmóniában legyen önmagunkkal!

A Medicover Optikákban több mint 40 világmárka modelljei közül válogathat! Legyen szó optikai keretről, vagy napszemüvegről, szakképzett kollégáink segítenek megtalálni az Ön stílusához és látásigényeihez legmegfelelőbb szemüvegeket!

Érdekli a termék?

Adja meg adatait, hogy kollégáink felvehessék Önnel a kapcsolatot, majd a kiválasztott kerettel elkészülhessen szemüvege!

close-link