Meg lehet szokni a multifokális szemüveget?

Meg lehet szokni a multifokális szemüveget?

A többfókuszú szemüvegek napjainkban legelterjedtebb és legkihasználhatóbb variációja a multifokális szemüveg. Amíg a bifokális lencse kétfókuszú, a trifokális lencse pedig háromfókuszú (két, illetve három meghatározott fix távolságban éles képet adó) megoldás, addig a multifokális lencse a távoli dioptriától a közeliig minden távolságba éles képet adó optikai eszköz.

Multifokális vagy progresszív?

Vásárlóink szemüvegrendelése során sűrűn találkozunk a kérdéssel, hogy mi a multifokális és a progresszív lencse közötti különbség. Most eláruljuk: semmi! A két kifejezés ugyanazt, azaz a különböző távolságokra éleslátást biztosító szemüveglencsét takarja. A multifokális kifejezés a megszámlálhatatlan fókuszra utal, a progresszív pedig a folyamatosan növekvő dioptriákra.

Mitől lesz jó egy progresszív szemüveg?

  1. A látásvizsgálat pontossága, a fénytörési hiba meghatározása elengedhetetlenül fontos. Hiába a drága szemüveglencse, ha nem jól állapították meg a dioptriánkat. Megszokhatatlanságot okoz, ha nem jó a korrekció.
  2. A megfelelő szemüveglencse kiválasztása. A dioptria és a kívánt funkció alapján az optikus szakember ajánlja fel a választható lehetőségeket. Nem minden progresszív szemüveglencse jó mindenkinek.
  3. A megfelelő szemüvegkeret kiválasztása. Az elképzelt formán és színen kívül olyan szempontokat is figyelembe kell vennünk – ebben szintén segítségünkre van az optikus –, mint a keret és a szem közötti távolság, dőlésszög, íveltség, a szár- és hídhossz, az állíthatóság, valamint a lencse mélysége.
  4. Alapos, mindenre kiterjedő magyarázat. Mit fogunk tapasztalni, mi az, amit nekünk kell megtennünk ahhoz, hogy kényelmesen, panaszmentesen viselhessünk egy progresszív szemüveget? Tudnunk kell, hogy mit várhatunk el egy multifokális szemüveglencsétől. A látásvizsgálat során az optometrista felteszi a kérdést, hogy milyen távolságokba szeretnénk élesen látni. Minden optimálisan megoldható, minden távolságra lehet éles látást biztosítani. Az igények összetettségétől függően ehhez egy, két vagy akár három szemüveg is szükséges (hagyományos multifokális, munkaprogresszív, dioptriás napszemüveg stb.).

A felsorolt négy tényező a szakemberek, vagyis az optometrista és az optikus felelőssége.

+1. Saját akaratunk, mi magunk, az elhatározásunk és a tudatosságunk. Nem várhatjuk el egy multifokális szemüveglencsétől, hogy olyan látásélményt nyújtson, mint amikor még nem kellett szemüveget használnunk, vagy csak távolra használtunk egyfókuszú korrekciót. A lencse kialakítása adja a lehetőséget, hogy a függőleges irányba, a pupillánk magasságától lefutó, pozitív irányba fokozatosan növekedő dioptrián átnézve minden távolságban élesen lássunk. Attól függően, hogy hogyan tartjuk a fejünket és a lencse mely területén nézünk át, különböző távolságra látunk jól. Nekünk az a feladatunk, hogy a szakember segítsége és utasítása szerint, lépésről lépésre haladva próbálgassuk, gyakoroljuk, használjuk.

A szemüveg elkészülésekor, a kiadásnál legyünk türelemmel, legyen 15 percünk ott az optikában, amikor kézzelfogható, saját szemmel látható eredményt kapunk – szó szerint…

Nálunk a Medicover Optikában a ZEISS garanciájának köszönhetően 3 hónapos megszokási időt adunk. Ha ez idő alatt sem tudja megszokni, vagy használja szívesen, akkor felajánlunk egy pár olvasó és egy pár távoli szemüveglencsét, így nincs veszítenivalónk a kipróbálással.

Érdekli a termék?

Adja meg adatait, hogy kollégáink felvehessék Önnel a kapcsolatot, majd a kiválasztott kerettel elkészülhessen szemüvege!

close-link